Sjuksköterskor har sex appeal

Först vill Södersjukhuset ha snygga sjuksköterskor till sommaren och ramaskri väcks. Ilskan hos sjuksköterskor flödar på internet medan en andel skakar på huvudet och säger ”sluta gnälla, det finns barn som svälter i världen och människor som dör, vem bryr sig om en annonsrubrik?”. Många har också tyckt tilltaget varit roligt, fyndigt och inte ett dugg förargelseväckande.

Nu har Gävle högskola använt humor och människors allmänna bild av olika yrken för att locka studenter och flera representanter för olika utbildningar och yrkesgrupper visar tänderna.

Jag tycker det är roligt att gissa vad människor jobbar med på stan, även om jag faktiskt inte har någon aning. Jag har flera gånger funderat på att göra ett socialt experiment, gå och söka jobb klädd i olika ”stereotyper” eller bara se folks reaktioner på stan om jag är uppklädd eller nerklädd, punkfrisyr eller rakat huvud. För vi har föreställningar om varandra och vi går mycket på de föreställningarna när vi bildar våra åsikter.

Sjuksköterskeyrket är inte något yrke med hög status liksom lärare, socionomer och biomedicinska analytiker. Men att vårt yrke inte har den status vi vill att det ska ha, att det inte är så välbetalt eller har någon fantastisk arbetsmiljö alltid – innebär det att ingen får skämta om det? Leka med tanken på hur sjuksköterskor ses av samhället för att locka folk eller bara skapa diskussion?

Under studietiden hade vi en sittning med temat Moulin Rouge. När det spred sig i studentlivet att en hel klass med sjuksköterskestudenter skulle klä sig ”moulin rouge” fick nationen fler frivilligarbetare än någonsin. För det var ju sjuksköterskor och porrkläder – fantasi möter fantasi.

Det finns ”sjuksköterskedräkter” i latex att köpa i porrbutiker, eftersom sjuksköterska förknippas med någon sexigt. Innebär det att alla tror att sjuksköterskor är sexiga lättklädda kvinnor? Tror vi att alla brandmän är sexiga, starka och dricker mjölk eftersom de ibland porträtteras så i media?

När brandmän porträtteras som ett sexigt macho-yrke gör brandmännen en brandmanskalender med halvnakna brandmän. När sjuksköterskor porträtteras som något sexigt eller snyggt morrar sjuksköterskor landet över och tycker reklammakarna borde skämmas.

Brandmän är också kraftigt underbetalda i jämförelse till sitt yrkesansvar och många har sin bild av hur en brandman ska vara liksom många har tankar om hur sjuksköterskan ska vara. Är det skillnaden i manligt och kvinnligt? Är det lika känsligt att göra karikatyrer på andra yrkesgrupper och jag har missat de upproriska rösterna? Är vi sjuksköterskor så övertygade om vår egen storhet och moraliska riktighet att man inte ens får skämta med oss?

  1. Förstår vad du menar.
    Men kanske är det så att många reagerar eftersom traditionella kvinnoyrken är så lågt värderade ännu i vår moderna tid att man inte tycker att det gagnar saken med exploatering av kvinnokönet, när vi nu väckt genusdebatten och vill få en förändring i värdesättningen av våra kunskapsområden utifrån just kunskap och inte kön. Om det är okej att exploatera kroppar i reklamsyfte är väl en diskussion i sig, men det är ju också så att sex säljer som reklammänniskorna säger, varför kan man diskutera för sig.
    Kanske för att man inte har en öppen attityd och dialog kring alla männsikors sexualitet på ett naturligt sätt, porrindustrin har ju ställt till det en hel del så att sex blivit något man pratar tyst om, hysch hysch liksom.
    Men åter till saken, om det är okej med dessa annonser eller inte….tja… För de som kan se saken ur rätt perspektiv kanske det inte är så stor sak, men för väldigt många och för värderingen av våra kunskaper är det inte en särskilt bra sak. Vi vill lyfta vår kunskap och den skillnad vi gör för männsikor som behöver vård och värderas utifrån detta på rätt sätt, där vi har en väldigt lång väg kvar. DET är det viktiga och då är kanske inte annonser med sexiga bilder det rätta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>