Brandman rycker in

Jag läste nyss en artikel som publicerats på SVT om en situation på Gotland där en brandman fick rycka in som ambulansförare då resurser från akuten inte fanns.

Detta påminner om en situation jag har varit med om och kommer vara med om fler gånger. Att arbeta med resursbrist är vardag när man arbetar i extrem fjällmiljö.

Jag arbetade inte på schema den här dagen utan jag var medicinskt ansvarig på en skotertävling med en extra insatt ambulans. Det var första dagen på tävlingen och det mesta hade gått bra. Tyvärr fick tävlingen avbrytas då det började snöa kraftigt och vinden var upp mot 45 m/s. När tävlingen avbröts skulle jag köra ambulansen till brandstationen som ligger två mil från tävlingsorten. Min kollega som normalt arbetar på annan ort sov i en stuga några hundra meter från tävlingen.

halvvägs hemåt ringer mina kollegor och undrar vart vi är. Jag förklarade att jag var på väg hemåt. De har just fått larm till en trafikolycka mellan två bilar med tio personer inblandade. Olyckan inträffade på en väg som polisen just stängt av, på grund av vädret. Helikopter kunde inte flyga och Norsk ambulans kunde inte assistera då bommarna mellan Sverige och Norge är stängda relaterat till det kraftiga vädret. Mina kollegor vill ha assistans från oss.

Jag ringde min kollega som hade hunnit ta en whisky. Jag beslutade mig för att hjälpa i den mån jag kunde. Jag ringer till SOS via rakel i bilen som samtycker till beslutet att assistera. De ställer på bilen tillfälligt och skickar larm. Jag förklarade att jag är ensam och att brandman får köra om det behövs.

Att köra dit kändes som en evighet. Jag har aldrig varit med om så dåligt väder. Jag såg fram till merchedesmärket på huven. Med blåljus och siren försöker jag varna så gott jag kunde då man inte ser kommande fordon förens de är några meter framför en. Jag kör aldrig fortare än 50 km/h. Många gånger fick jag stanna helt tills det blev en lucka i vinden. Jag kommer ihåg att jag flera gånger nuddar plogkanterna på båda sidorna. Jag körde sick-sack över vägen. Jag kände mig vilsen på ett hav utan kompass.

När jag närmar mig är det väl varnat och markerat om olycka. Olyckan gick bra och vi tog med oss tre patienter på två ambulanser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>