Stannar i skräcken

Det är fredagen den 26 juni 2015. Jag stiger jag upp vid tio tiden, förbereder frukost och packar min väska för att spendera dagen på ett hotell med pool och strand. Jag befinner mig i ett turistparadis, närmare bestämt Sousse, Tunisien. Jag startar bilen och vi är på väg, då jag får ett mess på Facebook från Sverige. ”Skottlossning på turisthotell i Sousse. Någonstans i närheten?”. Jag har hört ovanligt mycket sirener men det var inget jag reflekterade över då sirener och ”blåljus” inte betyder något här. Vi sätter igång radion. I det läget möter vi ambulanser och jag börjar förstå att något har hänt. Vi befinner oss på Avenue 14 Janvier, samma gata som in princip alla hotell i Sousse ligger på. Vi hör på radion att minst 13 personer har omkommit i en skjutning som ägt rum på ett hotell ungefär sju kilometer från det hotell vi är på väg till. Jag får frågan om vi ska fara dit för att hjälpa då jag har medicinsk kompetens. Jag väljer att avböja till detta då jag var rätt säker på att det är kaos på platsen. Att vi kommer vara mer i vägen än till hjälp. I efterhand ångrar jag det beslutet då jag har goda språkkunskaper i engelska och delvis arabiska.

I efterhand så känner sig den tunisiska befolkningen skyldig då massakern som krävde 38 liv utfördes av en ung tunisisk man. Här i Sousse är turismen en av de viktigaste inkomsterna och det är ingen som har något dåligt att säga om turister. I lördags satt vi ett gäng killar på ett café nära port el kantaoui. Helt plötsligt kommer en massa bilar tutande med den tunisiska flaggan. Folk hänger ut ur fönstren, sitter på taken och på flak. Poliser och ambulanser kommer med sirener och ljus med den tunisiska flaggan flängandes efter sig. Hundratals personer kommer gående. Denna manifest var för att visa att de inte accepterar det som hänt, samt för att hedra dödsoffren.

Efter det som har hänt har många hört av sig samt undrat om jag ska ta och bege mig hem till Sverige. Jag funderade ett tag men jag har valt att stanna resten av sommaren. Jag är inte klar här. Min åsikt är att vart man än är i världen, så finns en risk att bli skadad eller dödad. Vissa områden har större risk men det är bara otur om man är med om en händelse som denna då det inte ens finns misstanke om det. Sousse är fortfarande lika trygg som innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>