Naiva politiker och väktare på barnakuten

Läser i dagens SvD om att den ansvariga politikern vädjar till sjuksköterskorna att komma tillbaka. Det är nog det mest naiva uttalandet jag har hört från en politiker på länge.

Att sjukvården är i kris är ingen nyhet och läget inom den akuta barnsjukvården här i Stockholm verkar vara katastrof. På grund av sjuksköterskebristen har man nu stängt barnakuten på Huddinge Sjukhus nattetid, vilket gör att trycket på en annan barnakut, den på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna ökar. Det har gått så långt att väktare behövs för att freda vårdpersonalen från oroliga föräldrar. Vad gör då den högst ansvariga politikern? Jo, hon vädjar till sjuksköterskorna att komma tillbaka.

Att lösa krisen är på inget sätt något som kräver en komplicerad analys. Som jag ser det behövs det bara två åtgärder. Bättre löneutveckling och bättre arbetsmiljö. Svårare än så är det inte. Att som politiker säga att man har satsat på olika kompetensutbildningprogram som kan ge högre lön är inte tillräckligt.

Sen finns det också ett annat problem med att föräldrar tror att man får bäst vård för sina barn inom akutsjukvården oavsett vilket medicinskt problem ens barn har. Mitt råd är att kontakta Vårdguiden/1177 innan man åker in till akuten, det gäller oavsett om man är sjuk själv eller om det gäller ens barn. Dels för att man får vänta i onödan och dels för att man utnyttjar sjukvård som behövs till de som är mer sjuka.

Men, faktum kvarstår. Innan politiker förstår vad som krävs för att sjuksköterskor skall komma tillbaka till akutsjukvården så kommer det inte blir någon förbättring, det kommer bara bli ännu mer försämringar. Oavsett hur mycket politiker vädjar.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>